top of page

Πρόσφατα άρθρα

Αρχείο

Tags

Πως να καθαρίσετε, να αποσμήσετε και να περιποιηθείτε το στρώμα σας.


Θέλετε να μάθετε κάτι πραγματικά αηδιαστικό; Ένας μέσος άνθρωπος παράγει περίπου 250ml ιδρώτα κάθε μα κάθε νύχτα.

Σκεπτόμενος πως περνάμε σχεδόν το 1/3 της ζωής μας ξαπλωμένοι πάνω σε ένα στρώμα, κάποιος θα μπορούσε να πει πως το καθάρισμα του στρώματος θα έπρεπε να είναι στην πρώτη θέση της λίστας των καθαριστικών μας καθηκόντων.. αλλά, ας το παραδεχτούμε, σπανίως σκεφτόμαστε να καθαρίσουμε ένα στρώμα.

Το πρόβλημα είναι, πως όταν βγάλεις όλα τα σεντόνια, απομένεις με ένα στρώμα που έχει ένα κάλυμμα, το οποίο δε δεν μπορείς να αφαιρέσεις – δεν έχει, ας πούμε, ένα φερμουάρ και, απλά, μπορείς να το ανοίξεις, να βγάλεις το κάλυμμα και να το πετάξεις στο πλυντήριο – όχι, η λυπηρή αλήθεια είναι πως μόλις βγάλουμε τα στρωσίδια, τείνουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε οποιαδήποτε βρωμιά μπορεί να υπάρχει πάνω στο στρώμα.

Τα στρώματα μπορούν να δώσουν καταφύγιο σε λεκέδες, πιτσιλιές, βρωμιά, σκόνη, ακάρεα της σκόνης και ακόμα χειρότερα πράγματα – γι’ αυτό, το να διατηρούμε ένα στρώμα καθαρό είναι πολύ σημαντικό για διάφορους λόγους, ανάμεσα στους οποίους είναι και το γεγονός πως το μισοντυμένο σας σώμα είναι ξαπλωμένο πάνω του και μόνο ένα σεντόνι σας χωρίζει απ’ όλα αυτά.

Σκουπίστε το στρώμα με την ηλεκτρική

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί αφαιρεί τη σκόνη, τα νεκρά σωματικά κύτταρα και άλλα απόβλητα που εδρεύουν πάνω στο στρώμα σας και πολλαπλασιάζονται μαζικά με το χρόνο.

Σκεφτείτε να το κάνετε αυτό κάθε φορά που γυρίζετε το στρώμα σας· μια φορά κάθε σεζόν. Τώρα, το πιο σημαντικό κομμάτι εδώ είναι να χρησιμοποιείτε ένα καθαρό εξάρτημα για υφάσματα, γιατί, θυμηθείτε, πως η ηλεκτρική σας σκούπα ρουφάει κάθε είδους βρωμιά και δε θέλετε όλο αυτό να περάσει στο στρώμα σας.

Θυμηθείτε να σκουπίζετε το στρώμα σας αλλά και τη βάση του, αν αυτό είναι εφικτό.

Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα όμως. Η ηλεκτρική μας σκούπα, είτε γιατί είναι παλιά, είτε γιατί έχει φθορές (σπασίματα, χαλασμένο φίλτρο, λάθος σακούλα) υπάρχει περίπτωση να μην απορροφάει τη σκόνη που πρέπει αλλά ούτε και να την εγκλωβίζει σωστά τη σακούλα και στο φίλτρο με αποτέλεσμα να την ανακατανείμει ξανά πιο ομοιόμορφα τώρα στο χώρο ολόκληρου του δωματίου.

Φρεσκάροντας ένα στρώμα

Μπορείτε να ενισχύσετε το σκούπισμα του στρώματος σας προσθέτοντας ένα βήμα ακόμα και αυτό είναι το φρεσκάρισμα. Φαντάζομαι πως με όλο αυτόν τον ιδρώτα, τη σκόνη και τα άλλα περίεργα πράγματα που έχει το στρώμα σας, μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσει το δικό του μοναδικό άρωμα. Για να το αντιμετωπίσετε αυτό, απλά ρίξτε μαγειρική σόδα στο στρώμα σας, αφήστε τη για μισή ώρα και μετά σκουπίστε με την ηλεκτρική σας σκούπα. Η μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό αποσμητικό κι έτσι, σίγουρα θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση της όποιας μυρωδιάς. Έχετε υπόψιν σας πάντως, πως αυτός ο «στεγνός» τρόπος καθαρίσματος δεν πρόκειται να καθαρίσει τυχόν λεκέδες που υπάρχουν στο στρώμα.

Αν σας αρέσουν τα αιθέρια έλαια, προσθέστε 5 σταγόνες στην μαγειρική σόδα πριν τη ρίξετε στο στρώμα και θα χαίρεστε αυτήν τη γλυκιά μυρωδιά για μερικές νύχτες μετά το καθάρισμα.

Καθάρισμα κηλίδων και αφαίρεση λεκέδων

Οι λεκέδες είναι χωρισμένοι σε 3 κατηγορίες (πρωτεΐνη, τανίνη και λίπος), αλλά μόνο μία κατηγορία συνήθως καταλήγει στο στρώμα σας – και αυτή είναι οι λεκέδες από πρωτεΐνη – και ο λόγος που θα μιλήσουμε εδώ μόνο για αυτούς τους λεκέδες, είναι πως το αίμα, ο ιδρώτας, ο έμετος, τα ούρα και άλλα σωματικά υγρά είναι αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε ένα στρώμα.

Όπως κάθε λεκέ, είναι καλύτερο να ασχοληθούμε μαζί τους όσο το δυνατόν συντομότερα, για να αποφύγουμε το να εισχωρήσει ο λεκές. Οι υγροί λεκέδες χρειάζεται να ταμποναριστούν με ένα κρύο, υγρό πανί πρώτα και μετά η περισσή υγρασία να αφαιρεθεί με ένα στεγνό πανί. Θυμηθείτε να κάνετε κινήσεις με πίεση αντί για κυκλικές για να μην μπει ο λεκές ακόμα πιο βαθιά. Επίσης, να έχετε στο μυαλό σας πως η ζέστη βοηθά τους λεκέδες από πρωτεΐνη να εισχωρήσουν στο ύφασμα, γι’ αυτό χρησιμοποιείτε μόνο κρύο νερό όταν έχετε να κάνετε με αυτούς.

Οι φρέσκοι λεκέδες από πρωτεΐνη, συνήθως, μπορούν να αφαιρεθούν με ένα μείγμα από αλάτι, μαγειρική σόδα και νερό. Δημιουργήστε μια πάστα, τρίψτε την πάνω στην επιφάνεια και αφαιρέστε την με μια βούρτσα 30 λεπτά αργότερα. Μετά, βρέξτε ένα πανί με κρύο νερό και απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα και αφήστε το να στεγνώσει. Αν αυτή η διαδικασία δεν έχει αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε το αγαπημένο μου χειροποίητο καθαριστικό λεκέδων, που αποτελείται από 2 μέρη υπεροξείδιο του υδρογόνου και 1 μέρος υγρό πιάτων. Απαλά απλώστε το μείγμα στην επιφάνεια, βουρτσίστε το με μια παλιά οδοντόβουρτσα και μετά από 5 λεπτά ξεπλύνετε το με ένα κρύο, υγρό πανί. Αυτό θα βοηθούσε, επίσης, και στους δυσάρεστους αποχρωματισμούς.

Μερικοί άνθρωποι αρέσκονται στο να χρησιμοποιούν καθαριστικά με ένζυμα για την αφαίρεση των πρωτεϊνικών λεκέδων - μπορείτε κι εσείς να τα δοκιμάσετε – είναι πολύ αποτελεσματικά.

Απλά, θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε όσο λιγότερο υγρό γίνεται και να βεβαιωθείτε πως το στρώμα σας είναι εντελώς στεγνό πριν το ξαναχρησιμοποιήσετε, για να μην αναπτυχθεί μούχλα. Το να βάλετε ανεμιστήρες στο δωμάτιο, θα επιταχύνει το στέγνωμα.

Επίσης, σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε πως ένα καλά σκουπισμένο και συντηρημένο στρώμα καθαρίζεται πιο εύκολα από λεκέδες γιατί δεν γίνονται λάσπη όταν αυτοί πέσουν πάνω του.

Μια Σημείωση για το Καθάρισμα με Ατμό και το Βαθύ Καθάρισμα

Μερικοί υποστηρίζουν το βαθύ καθάρισμα ή το καθάρισμα με ατμό για τα στρώματα τους. Τώρα, αυτό που ξέρω είναι πως τα στρώματα δεν τα πάνε καλά με την υγρασία, γι’ αυτό κι εγώ δεν χρησιμοποιώ αυτές τις μεθόδους, παρόλο που έχω τα εργαλεία και για τα δύο αυτά είδη καθαρίσματος. Επίσης, γνωρίζω πως υπάρχουν επαγγελματίες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες και αυτοί που έχουν αλλεργίες ή πολύ δύσκολους λεκέδες στο στρώμα τους, καλό θα είναι να απευθύνονται στους συγκεκριμένους επαγγελματίες απ’ το να προσπαθήσουν να το κάνουνε μόνοι τους. Αυτοί οι επαγγελματίες είναι εκπαιδευμένοι και έχουν πρόσβαση σε πολύ καλό εξοπλισμό. Εγώ θα τους εμπιστευόμουν, ιδιαίτερα αν επρόκειτο για το πιο αγαπημένο και καίριας σημασίας εργαλείο του ύπνου μου.

Το καθάρισμα με ατμό προσφέρει εξολόθρευση όλων των ακάρεων που μπορούν να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες, των μικροβίων που μπορεί να μεταφερθούν από την ηλεκτρική μας σκούπα και διαφόρων αλλεργιογόνων παραγόντων όπως είναι μύκητες, μούχλα, γύρη κλπ.

Μην ξεχνάμε όμως πως μετά το στρώμα θέλει ένα γερό σκούπισμα για να απομακρυνθούν όλα αυτά τα υπολείμματα.

Ορίστε, Μερικές Χρήσιμες Συμβουλές για το Καθάρισμα του Στρώματος

  • Αναποδογυρίστε το!

Γυρίστε και/ή τουμπάρετε το στρώμα σας για να χρησιμοποιείται ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές και κάντε το στην αλλαγή της κάθε σεζόν, γυρίζοντας το με τη φορά του ρολογιού. Ο άντρας μου κι εγώ έχουμε περίπου 45 κιλά διαφορά, έτσι, το να γυρίζουμε το στρώμα σημαίνει ότι επιμηκύνουμε τη ζωή του και εξισορροπούμε τη φθορά του. Παίρνει μόλις 45 δευτερόλεπτα η όλη διαδικασία.

  • Στεγνωτής Καιρός

Όχι νερό στο στρώμα σας – τα στρώματα δεν αρέσκονται στο νερό και ειδικά τα στρώματα με αφρό μνήμης δεν αντέχουν καθόλου το νερό. Με τον αφρό μνήμης ή το tempur (υλικό για ορθοπεδικά στρώματα) το υγρό παγιδεύεται στην κυψελώδη δομή τους και δεν μπορεί να πάει πουθενά. Έχοντας αυτή τη σκέψη στο μυαλό σας, ποτέ μα ποτέ μην αφήσετε υγρό το στρώμα σας. Αν χρειαστεί να καθαρίσετε κάποιο λεκέ, να είστε σούπερ τσιγκούνηδες με το υγρό και να το στεγνώσετε σαν τρελοί.

  • Το Κλαμπ των Ανεμιστήρων

Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες αν βραχεί το στρώμα σας, για να επιταχύνετε το χρόνο στεγνώματός του κι αν έχετε πρόσβαση σε ηλεκτρική σκούπα που απορροφά υγρά, χρησιμοποιήστε και αυτήν για να αφαιρέσετε την παραπανίσια υγρασία. Ούτε καν να σκεφτείτε να κοιμηθείτε σε στρώματα που δεν είναι τελείως στεγνά.

  • Ακάρεα

Μας έχουν ρωτήσει πως αντιμετωπίζονται τα ακάρεα. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα και δε θα έπρεπε να είναι μία εργασία «καν’ το μόνος σου». Δράστε γρήγορα και καλέστε έναν επαγγελματία. Αφήστε τον να περιποιηθεί το στρώμα σας, το δωμάτιο και όποια άλλη μολυσμένη περιοχή του σπιτιού άμεσα. Αν τα αποκτήσατε (τα ακάρεα), θα θέλετε και να τα διώξετε και αυτοί οι τύποι ξέρουν πως να το κάνουν.

Τα ακάρεα για να απομακρυνθούν χρειάζονται ειδική σκούπα που θα εγκλωβίζει και δεν θα τα επανατοποθετεί πίσω στο περιβάλλον του δωματίου. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο www.biocleaning.house

  • Καλύψτε Το

Ε, λοιπόν, δεν είναι δα και μεγάλο μυστικό, πως το προστατευτικό στρώματος είναι μία από τις καλύτερες εφευρέσεις για τα στρώματα σας – υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι καλυμμάτων, τους οποίους σας αναφέρω παρακάτω, αν θέλετε να μάθετε λίγα πράγματα παραπάνω για αυτά.

Αλλά, εμπιστευτείτε με σ’ αυτό, είναι πολύ ευκολότερο να βγάλετε το προστατευτικό στρώματος και να το ρίξετε στο πλυντήριο απ’ το να σκαλίζετε το στρώμα σας προσπαθώντας να αφαιρέσετε δύσκολους λεκέδες ή κηλίδες.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι πολλοί παραγωγοί στρωμάτων προτείνουν σθεναρά τη χρήση προστατευτικού στρώματος – γιατί οι λεκέδες στο στρώμα σας ακυρώνουν την εγγύηση του στρώματος σας.

Τώρα, λοιπόν, μπορείτε να ξεκουραστείτε, ξέροντας πως το στρώμα σας είναι καθαρό και περιποιημένο – απλά, να είστε προσεκτικοί και θα ανακαλύψετε πως δεν είναι καν τόσο τρομακτικό όσο μπορεί να φανταζόσασταν.

Το κείμενο είναι προσωπική μετάφραση από την αγγλική γλώσσα από την ιστοσελίδα clean my space

Για παραγγελίες του βιβλίου της Melissa Makerπιέστε εδώ

 

212 - 1026186, 6977 - 469581

Δημοσθένους 119, τ.κ. 10442, Αθήνα

  • Facebook Social Icon

©2016 BY Ο ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΉΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΆΣ. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

bottom of page