Πώς να καθαρίσετε το σπίτι σας
- ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΗΣ
- 10 Δεκ 2016
- διαβάστηκε 6 λεπτά
Το επάγγελμα "οικιακά" είναι από τα πιο δύσκολα και συνήθως ο "τυχερός" είναι αυτός που μένει περισσότερες ώρες στο σπίτι (άντρας ή γυναίκα).
Ειδικά τώρα, που λόγω οικονομικής κρίσης - η οικογένεια περνάει όλο και περισσότερες ώρες στο σπίτι, μαζεμένη μπροστά στην τηλεόραση, συνήθως με τα μικρά παιδιά να παίζουν στο χαλί, ενώ τα μεγάλα να ασχολούνται με τον υπολογιστή στο δωμάτιό τους - ολόκληρη η οικογένεια θα πρέπει να βοηθάει για να διατηρούνται καθαροί οι χώροι.
Η καθαριότητα δεν χρειάζεται κόπο. Θέλει τρόπο και οργάνωση. Αποφασίστε πόσο καθαρό θέλετε να είναι το σπίτι σας και πόσο χρόνο θα διαθέσετε εσείς και η οικογένειά σας για να πετύχετε αυτό το αποτέλεσμα. Διοργανώστε το χρόνο σας και ορίστε τομείς καθαριότητας σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Ανάλογα με τα άτομα και τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν, οι εργασίες θα πρέπει να οριστούν με τέτοιο τρόπο που να μην γίνονται μονότονες και να μην νοιώθει κανένας "ριγμένος". Δηλαδή οι εργασίες θα πρέπει να εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Καταρτήστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τις εργασίες και τοποθετήστε το σε εμφανές σημείο, συνήθως θα το βρείτε κολλημένο με μαγνητάκια στην πόρτα του ψυγείου. Εκεί όλοι θα βλέπουν τι δουλειές έχουν να κάνουν όλα τα μέλη της οικογένειας.
Κάποιοι προτιμούν να αναβάλουν τον καθαρισμό με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οι δουλειές. Μετά τυχαίνει κάτι να προκύψει την ημέρα που έχουν πει πως θα καθαρίσουν το σπίτι με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα της καθαριότητας να μένει πίσω και οι δουλειές να φαίνονται βουνό και να νοιώθουμε πως δεν θα τελειώσουν ποτέ, ενώ στην ουσία ποτέ δεν ξεκίνησαν.
Τζάμια / καθρέφτες.
Καθαρίστε καθημερινά τα τζάμια και τους καθρέφτες. Είναι δουλειά περίπου 15 λεπτών. Ψεκάστε με κάποιο ειδικό υγρό για τζάμια και σκουπίστε με χαρτί (κατά προτίμηση εφημερίδα) ή πανί που δεν αφήνει χνούδι. Την πρώτη φορά θα σας πάρει πολύ παραπάνω χρόνο, αλλά από την επόμενη μέρα θα δείτε πως τα 15 λεπτά είναι υπέρ-αρκετά γιατί η σκόνη που κάθεται επάνω είναι πάρα πολύ λίγη. Προσοχή στα καθαριστικά γιατί υπάρχουν κάποια που αφήνουν θαμπάδα και αντί να βοηθάνε τα κάνουν χειρότερα. Προτιμήστε κάποιο επώνυμο, καλό καθαριστικό τζαμιών. Το 1 ευρώ που μπορεί να κοστίζει παραπάνω θα το γλυτώσετε σε χρόνο.
Καθαρισμός Δωματίων.
Τακτοποιείστε καθημερινά, καθαρίστε "μέρα παρά μέρα".
Τα δωμάτια μπορεί να γίνουν εστίες ανάπτυξης μικροβίων εάν δεν καθαρίζονται καλά. Ένα δωμάτιο, εάν γίνεται μια φορά τη βδομάδα θα θέλει περίπου 1 ώρα για να γίνει καθαριστεί, οπότε κάθε παιδί θα πρέπει να βοηθάει τακτοποιώντας τα πράγματά του στη θέση τους (ρούχα, τετράδια, βιβλία, κλπ.) καθημερινά. Το δωμάτιο θα πρέπει να αερίζεται καθημερινά για τουλάχιστον 15 λεπτά ενώ παράλληλα μπορείτε να τινάζετε τα σκεπάσματα για να μειώνονται τα ακάρεα που "κατοικούν" επάνω σε αυτά. Επίσης, να μην ξεχνάμε το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα, του δαπέδου.
*Υπενθύμιση: τρώμε στο τραπέζι και ΟΧΙ στο γραφείο γιατί εκτός από μυρμήγκια θα μαζευτούν και ΑΛΛΑ "ΕΝΤΟΜΑ".
Καθαρισμός Επίπλων.
Καθαρίστε "μέρα παρά μέρα" τα έπιπλα και τις ξύλινες επιφάνειες από σκόνη. Είναι δουλειά περίπου 1 με 2 ωρών. Πρώτα ξεσκονίζουμε με πανί αντιστατικό ή ελαφρά βρεγμένο ύφασμα, για να τραβήξουμε όλη τη σκόνη. Κατόπιν περνάμε το καθαριστικό μας διάλυμα με ένα πανί και στεγνώνουμε γρήγορα για να μην αφήσει σημάδια. Τέλος, προαιρετικά, βάζουμε το γυαλιστικό διάλυμα.
Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες. Άλλο καθαριστικό, άλλο γυαλιστικό. Να ξέρετε όμως ότι το γυαλιστικό δεν είναι σχεδιασμένο για να καθαρίζει αλλά για να γυαλίζει.
Καθαρισμός Δαπέδων.
Καθαρίστε "κάθε 2 μέρες" κάνοντας σκούπισμα και σφουγγάρισμα. Πρώτα σκουπίζουμε όλο το σπίτι με απλή ή ηλεκτρική σκούπα, μαζεύοντας τη σκόνη από παντού (πίσω και κάτω από καναπέδες, από σώματα καλοριφέρ, και όχι "μόνο όσα βλέπει η πεθερά"). Έπειτα χρησιμοποιούμε κάποιο καθαριστικό διάλυμα περνώντας με σφουγγαρίστρα όλο το σπίτι.
*Υπενθύμιση: το νερό στον κουβά το αλλάζουμε τακτικά γιατί τα τελευταία δωμάτια θα καταλήξουμε να τα σφουγγαρίζουμε με την βρώμα των προηγούμενων δωματίων.
Να είστε προσεκτικοί με όλα τα προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες πριν από την αγορά τους και βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει στις ανάγκες σας.
Μην αναμειγνύετε καθαριστικά! Χρησιμοποιήστε ένα κάθε φορά και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης. Ο κατασκευαστής που το παράγει, ξέρει καλύτερα από εσάς. Εμπιστευτείτε τον, όταν λέει: απαραίτητη ή χρήση γαντιών ή προκαλεί αναθυμιάσεις όταν αναμιγνύεται.
Καθαρισμός Τουαλέτας.
Καθαρίζετε όσο συχνά χρειάζεται.
Η τουαλέτα αποτελεί το πιο παρεξηγημένο δωμάτιο στο σπίτι. Όλοι την επισκέπτονται, όλοι την θέλουν να την βρουν καθαρή. Κανένας όμως δεν την αφήνει όσο καθαρή τη βρήκε, για τον επόμενο. Πάντα, ένας θα καλείται να την καθαρίσει από οτιδήποτε προκύψει. Μεγάλη προσοχή σε σιφώνια και παράθυρα φωταγωγών που ευθύνονται για "ανεπιθύμητους επισκέπτες". Μην αναμειγνύετε καθαριστικά! Χρησιμοποιήστε ένα κάθε φορά και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης. Ο κατασκευαστής που το παράγει, ξέρει καλύτερα από εσάς. Εμπιστευτείτε τον, όταν λέει: απαραίτητη ή χρήση γαντιών ή προκαλεί αναθυμιάσεις όταν αναμιγνύεται.
Καθαρισμός Κουζίνας.
Η κουζίνα πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά.
Τα ντουλάπια πρέπει πάντα να είναι καθαρά και τακτοποιημένα τα τρόφιμα μέσα σε πλαστικά σκεύη για να αποφύγουμε εστίες εντόμων - κατσαρίδες, έντομα αποθηκών, μύγες, μυρμήγκια, λεπιδόπτερα κλπ. - που ψάχνουν για φαγητό. Συνήθως πίσω από τα συρτάρια πέφτουν εκτός από τρόφιμα και διάφορα μικροαντικείμενα που ευνοούν την δημιουργία φωλιάς, κυρίως για τις κατσαρίδες. Σε αυτή την περίπτωση και μόλις αντιληφθούμε το πρόβλημα με έντομα, καλούμε για απεντόμωση, γιατί διαφορετικά το πρόβλημα μεταφέρεται σε όλο το σπίτι και το κόστος και ο χρόνος καταπολέμησης αυξάνεται κατακόρυφα (άλλο να έχουμε ένα πρόβλημα σε 10 τετραγωνικά μέτρα κουζίνας και άλλο σε 80 τετραγωνικά μέτρα σπιτιού)
Το πλύσιμο των ρούχων.
Βάλτε πλυντήριο μία με 2 φορές τη βδομάδα, ή ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Επιλέξτε την κατάλληλη θερμοκρασία για τα ρούχα, δίνοντας βάση στις οδηγίες του κατασκευαστή του ρούχου.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προσφέρουν οικονομία στο ρεύμα, αλλά δεν σκοτώνουν ότι ζωντανό υπάρχει πάνω στα ρούχα. Μην ξεχνάτε τις γιαγιάδες με τα πρώτα πλυντήρια που "έβραζε" το νερό. Οτιδήποτε μπει στο πλυντήριο σε θερμοκρασία ανώτερη των 50 βαθμών Κελσίου, πεθαίνει.
Βάλτε τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο, χωρίς να «τιγκάρει» ο κάδος. Αναλογιστείτε ότι τα βρεγμένα ρούχα γίνονται πολύ πιο βαριά και πιθανώς να προκαλέσουν προβλήματα στον κάδο.
Προσθέστε το μαλακτικό στην ειδική θήκη, χωρίς να ξεπεράσετε το όριο που αναγράφει ο κατασκευαστής του. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το μαλακτικό σε ειδική πλαστική μπάλα και να τη βάλετε μέσα στον κάδο.
Προσέξτε να μην αφήσετε τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο για παραπάνω από μια ημέρα, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα μυρίσουν.
Το σιδέρωμα στα ρούχα, βοηθάει να σκοτωθεί ότι έχει καθίσει πάνω στα ρούχα μας, πχ. ακάρεα που μετέφερε ο αέρας, και μετά αφού κρυώσουν τα τακτοποιούμε στη ντουλάπα. Δεν τα βάζουμε στη ντουλάπα όσο είναι ζεστά γιατί ενδέχεται να εγκλωβιστεί υγρασία και να μυρίσουν.
Το πλύσιμο των πιάτων
Καθημερινή καθαριότητα των πιάτων
Πλυντήριο πιάτων
Το πλυντήριο πιάτων θα σας σώσει από πολλή δουλειά αν το χρησιμοποιήσετε σωστά. Θα πρέπει να το γεμίζετε σωστά και να το θέτετε σε λειτουργία ακριβώς μετά τη χρήση των σκευών. Πολλές "νοικοκυρές", αφήνουν τα βρώμικα πιάτα μέσα στο πλυντήριο για πάνω από μια μέρα περιμένοντας να γεμίσει. Μεγάλο σφάλμα γιατί δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες. Μεγάλα σκεύη όπως κατσαρόλες και τηγάνια είναι συνήθως καλύτερο να πλυθούν στο χέρι.
Πλύσιμο των πιάτων στο χέρι
Είναι πολύ πιο εύκολο να πλύνετε τα πιάτα αμέσως αφού τα χρησιμοποιήσετε, καθώς έτσι δεν θα χρειαστεί να τρίβετε με τις ώρες τα ξεραμένα υπολείμματα φαγητών. Φορέστε γάντια και βρέξτε το σφουγγάρι με καυτό νερό, βάλτε λίγο υγρό πιάτων, καθαρίστε το κάθε πιάτο και από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά. Για μεγαλύτερη ευκολία, κάντε μια στοίβα με όλα τα σαπουνισμένα πιάτα και μετά ξεκινήστε το ξέπλυμά τους. Αφού πλύνετε τα πιάτα, τοποθετήστε τα στη θήκη για να στραγγίσουν. Αποφύγετε να γεμίζετε κατσαρόλες ή βαθιά πιάτα με νερό και να τα αφήνετε για πάρα πολύ ώρα γιατί αφενός θα μυρίσουν, αφετέρου μπορεί να μαζέψουν μύγες και κάθε λογής μικρόβια.
Φροντίστε να κρατάτε στεγνό το σφουγγαράκι μέχρι την επόμενη φορά, γιατί και σε αυτό μπορούν να αναπτυχθούν μικρόβια. Καλό είναι να αλλάζετε τακτικά το σφουγγάρι και να μην περιμένετε να διαλυθεί πρώτα.
Εξωτερικές εργασίες (κήπος, μπαλκόνια)
Πραγματοποιείστε ότι εργασίες που υπάρχουν σε αυλή, μπαλκόνια ή κήπο μία με δύο φορές τη βδομάδα.
Καλό θα είναι να μην παραμελείτε τις δουλειές εκτός σπιτιού (κήπος, αυλή, βεράντα) καθώς είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός πιο ευχάριστου περιβάλλοντος. Το μάζεμα των ξερών φύλλων θα προλάβει την ανάπτυξη μούχλας μετά τη βροχή, θα μειώσει την εμφάνιση εντόμων και θα βελτιώσει τη συνολική εικόνα του σπιτιού σας. Κλαδεύετε τα φυτά σας στην εποχή τους, προσέχετε τον κήπο σας και πλένετε τακτικά τις βεράντες.
