Απορρυπαντικά, τι να προσέξετε για να έχετε πάντα ένα τέλειο αποτέλεσμα
- ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΗΣ
- 17 Δεκ 2016
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Η σύγχρονη νοικοκυρά έχει στη διάθεσή της σήμερα μια πληθώρα απορρυπαντικών έτοιμα για να τη βοηθήσουν στο καθάρισμα του σπιτιού.
Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα αντί να κάνει τη ζωή της πιο εύκολη, να την μπερδεύει ακόμα περισσότερο γιατί καλείται να διαλέξει πιο απορρυπαντικό είναι το κατάλληλο για την εργασία που πρόκειται να κάνει μέσα από δεκάδες (καθαριστικά, γυαλιστικά, απολυμαντικά, για άλατα, για δύσκολες βρωμιές, για σχάρες, για πουρί, για ξύλο, για μάρμαρο, για πλακάκι κλπ.).
Όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με το εξής σκηνικό: είσαι στο σουπερ μάρκετ, κοιτάς το ράφι με τα καθαριστικά και θες να πάρεις κάτι καλό αλλά συνάμα φθηνό. Σκέφτεσαι αφού όλα καθαρίζουν θα πάρω το πιο φθηνό, γιατί αφού ρίχνω και λίγο παραπάνω δεν έχει νόημα να το πληρώνω και ακριβά. Προσπαθείς να θυμηθείς και καμιά διαφήμιση που δείχνει το σπίτι να γυαλίζει και να τρίζει από καθαριότητα, για να ενισχύσεις την άποψή σου ότι αυτό που τελικά καταλήγεις να πάρεις θα σου κάνει και τη δουλειά.
Ωραία λοιπόν η θεωρία αλλά γιατί η πράξη παρουσιάζει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα?
Τελικά το σπίτι μου δεν καθάρισε τόσο εύκολα όσο έδειχνε στη διαφήμιση, άρα δεν είναι καλό το απορρυπαντικό.
Ναι μεν έφυγε η βρωμιά, αλλά χρειάστηκε να τρίψω λίγο παραπάνω με τη σφουγγαρίστρα
Ρίχνω με το μάτι απορρυπαντικό γιατί που να μετράω τώρα!, άσε που εγώ ξέρω καλύτερα
Σιγά που γυαλίζει, εμένα θαμπό το άφησε το πάτωμα και έπρεπε να το ξαναπεράσω
Δεν είναι καλό αυτό το απορρυπαντικό γιατί θάμπωσε το μάρμαρο και τώρα δεν ξαναγυρνάει
Να βάλω και λίγη χλωρίνη για να καθαρίσει καλύτερα, μιας και σκοτώνει τα μικρόβια
Εγώ έχω ζώα και για απολύμανση βάζω χλωρίνη παντού μαζί με απορρυπαντικό και με αυτό κάνω πιάτα, πατώματα, μπάνια.
Σας θυμίζουν κάτι από όλα αυτά?
Ελάτε να μάθουμε όλοι, πώς να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο απορρυπαντικό για τον κάθε ρύπο.
Τα απορρυπαντικά διακρίνονται σε όξινα, αλκαλικά, ουδέτερα, με απολυμαντική δράση. Τα όξινα συνήθως χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό αλάτων, τα ουδέτερα για τα χέρια και το σώμα, τα αλκαλικά για καθαρισμό λαδιών και γενικά ατμοσφαιρικών ρύπων και τα απολυμαντικά που μειώνουν το μικροβιακό φορτίο. Άρα με μια πρώτη ματιά βλέπουμε πως δεν υπάρχει ένα απορρυπαντικό για όλες τις δουλειές, οπότε πρέπει να κατατάξουμε τις εργασίες με βάση τους ρύπους για να γίνει πιο εύκολα το καθάρισμα. Ελάτε τώρα δεν είναι τόσο δύσκολο αυτό. Είναι πολύ πιο απλό από όσο φαντάζεστε αρκεί να σκεφτούμε λογικά.
Άλατα: τα βρίσκουμε στο μπάνιο, γενικά εκεί που πέφτει συχνά νερό και για τον καθαρισμό τους χρησιμοποιούμε κάποιο αφαιρετικό αλάτων. Προσοχή γιατί τα προϊόντα αυτά είναι όξινα και χρειάζεται προσεκτικός χειρισμός τους. Αυτό είναι εμφανές και από τις οδηγίες χρήσεις που αναγράφονται σε κάθε ετικέτα και αναφέρουν "πάντα δοκιμή σε μικρή περιοχή πρώτα, όχι παραπάνω από 5 λεπτά δράση και πολύ καλό ξέπλυμα με νερό έπειτα, κλπ". Τα προϊόντα αυτά δεν κρίνονται κατάλληλα για επιφάνειες από μπρούτζο, χαλκό, εμαγιέ, μάρμαρο, αλουμίνιο, μουσαμά, υφάσμα, χαλιά, πετρώματα, λάστιχο, ξύλινα πατώματα με βερνίκι ή λάδι.
Λιπαροί ρύποι, Ατμοσφαιρικοί ρύποι: τους βρίσκουμε σε όλο το σπίτι και καθαρίζονται σχετικά εύκολα, με ελαφρύ τρίψιμο με κάποιο ουδέτερο ή αλκαλικό προϊόν. Στις οδηγίες τους θα παρατηρήσετε πως τα προϊόντα αυτά δεν έχουν τόσα «πρόσεχε και μη» όσο αυτά που προορίζονται για τα άλατα. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να χρησιμοποιούμε αλόγιστα.
Μικροβιακοί ρύποι: τους βρίσκουμε παντού και γι αυτό το λόγο δεν πρέπει να τρελαινόμαστε. Τα μικρόβια αναπτύσσονται παντού και θα ζούμε πάντα με τη συντροφιά τους. Μπορούμε εύκολα να μειώσουμε το μικροβιακό φορτίο (απολύμανση) μιας επιφάνειας με κάποιο απολυμαντικό σκεύασμα αλλά εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Τα απολυμαντικά δεν πρέπει να αναμιγνύονται με καθαριστικά, εκτός και εάν το παρέχει ως έτοιμο προϊόν ο κατασκευαστής, γιατί σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει περίπτωση να καταστραφεί ή δράση του ενός ή και των δύο, οπότε απολυμαντικό αποτέλεσμα ΜΗΔΕΝ.
Το απολυμαντικό πρέπει να εφαρμόζεται σε καθαρή από ρύπους επιφάνεια και έπειτα να ξεπλένεται πριν τοποθετήσουμε φαγητό επάνω της, εκτός και εάν ο κατασκευαστής προτείνει κάτι διαφορετικό. Τέλος, τα απολυμαντικά έχουν διάρκεια δράσης περίπου τις 2 ώρες, οπότε δεν χρειάζεται κάθε 5 λεπτά να τα περνάμε ξανά και ξανά.
Όλα τα επώνυμα προϊόντα του εμπορίου έχουν παραχθεί από ομάδα επιστημόνων και οι οδηγίες χρήσεις τους θα πρέπει να διαβάζονται και να ακολουθούνται κατά γράμμα. «ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ, ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ» για να παραφράσω τη γνωστή σε όλους μας έκφραση από τη διαφήμιση του Άλτις. Ή επιλογή είναι δική σας. Ή θα ακούτε τους επιστήμονες ή το ξερό σας το κεφάλι. Εγώ θα προτιμήσω πάντως τα πρώτο.
Αφου μάθαμε τι χρησιμοποιούμε και πού, ας δούμε ποια οξέα και βάσεις χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι μας και τι σημαίνουν τα πορτοκαλί σύμβολα επικινδυνότητας που υπάρχουν στις ετικέτες των απορρυπαντικων.
